Persoonlijk

Ik kreeg een trombosebeen na gebruik van de NuvaRing

Ik heb altijd al last gehad van een heftige menstruatie. Niet zozeer wat betreft het vloeien, maar wel op het gebied van pijn. Zonder paracetamol en ibuprofen kom ik mijn ‘tijd van de maand’ niet door. Na mijn bevalling van Ifan werd het alleen maar erger en besloot ik voor het anticonceptiemiddel de NuvaRing te gaan. Dat had ik beter niet kunnen doen!

 

Menstruatie

Ik was 12/13 jaar toen ik voor het eerst ongesteld werd. Na enige tijd werd dit regelmatig en had ik telkens wel buikpijn en rugpijn. Gelukkig was dit met paracetamol goed te verhelpen en viel het allemaal wel mee. Uiteindelijk ben ik de pil gaan slikken en dit hielp erg goed tegen de pijn. Nu had ik er nog wel wat last van, maar prima te doen.

Toen ik zwanger werd van Ifan vond ik het heerlijk dat al die tijd mijn menstruatie uit bleef. Geen buik- en rugpijn meer en geen gedoe met tampons en maandverband. De eerste menstruatie na de bevalling viel wel mee, maar de keren daarna waren een stuk heftiger dan dat ik gewend was. Alleen paracetamol was absoluut niet meer voldoende en al snel werd er ook ibuprofen aan het rijtje toegevoegd.

 

NuvaRing

Omdat ik niet zo’n fan van een heleboel pijnstilling slikken ben, ging ik naar de huisarts voor een gesprek over anticonceptie. Ik wilde iets wat mijn menstruatie milder zou maken en iets wat me zou beschermen tegen zwangerschap. We wilden wel meer kinderen, maar niet zo snel achter elkaar 😉

Na lang nadenken koos ik voor de NuvaRing. De NuvaRing is een vorm van maandelijkse anticonceptie. De ring wordt vaginaal ingebracht en blijft hier 3 weken zitten, daarna haal je de ring eruit en volgt je stopweek. Je brengt de ring in als een soort tampon. Je voelt er niks van en de ring blijft prima op z’n plaats zitten.

Het leek mij een ideale oplossing. Van de pil kwam ik flink aan en drukte nogal een stempel op mijn humeur en daar had ik niet zo’n zin meer in. Daarnaast vond ik het erg prettig dat ik niet meer elke dag een pil moest slikken. Ik ben niet goed in het onthouden van dit soort dingen en vergat dit dus nog wel eens.

 

Trombosebeen

Binnen twee weken begon mijn rechter onderbeen wat zeer te doen. Het voelde alsof ik flinke spierpijn in mijn kuit had. Toen het na een paar dagen nog niet weg was ben ik naar een fysiotherapeut geweest. Hij heeft het los gemasseerd en als ik nog last had mocht ik na een paar dagen weer terugkomen.

Het ‘spierpijn’ gevoel ging maar niet weg en de fysiotherapeut stuurde mij door naar de huisarts. De huisarts verdacht een trombosebeen en stuurde me weer door naar het ziekenhuis.

Daar werd een echo gemaakt en al vrij snel was duidelijk dat het inderdaad ging om een trombosebeen. Na een aantal vragen en bloedafname werd duidelijk dat de oorzaak de NuvaRing was.

 

Bloedverdunners en elke week bloedprikken

Dan ben je 23 jaar en heb je een trombosebeen. Voor mij is trombose altijd een ‘ver-van-m’n-bed-show’ en iets voor oude mensen.

De dag na de echo kwam een wijkverpleegkundige bij mij thuis om bloed te prikken. Aan de hand van de stollingswaarde in je bloed wordt er medicatie voorgeschreven. Ik startte als eerste met injecties.

Elke dag moest ik mezelf een spuit geven met bloedverdunners. Ik ben gelukkig niet zo bang voor naalden dus had ik er niet heel veel problemen mee, maar het bleef lastig. Als je ergens naartoe gaat moet je het niet vergeten mee te nemen en moet je altijd een rustig plekje opzoeken om de spuit te kunnen zetten.

Na 2 weken werden de injecties omgezet naar pillen. Elke week ging ik naar het ziekenhuis om bloed te prikken en dan kreeg ik per e-mail een schema van dosering.

Na een half jaar was ik er gelukkig van af en hoefde ik geen bloed meer te prikken of medicatie te slikken. Maar ik mag nooit meer anticonceptie gebruiken omdat ik nu gevoeliger ben voor het krijgen van trombose. Mocht het nogmaals, om wat voor reden dan ook, gebeuren dat ik een trombosebeen krijg, zit ik mijn hele leven vast aan de medicatie.

 

Niet op de hoogte van de bijwerkingen

Ik was door mijn huisarts wel geïnformeerd over de bijwerkingen van (alle vormen van) anticonceptie. Ik wist dat je een verhoogder risico hebt op borstkanker als je de pil slikt en dat je trombose kan krijgen. Maar ik was niet op de hoogte dat je met NuvaRing een flink hoger risico hebt op het krijgen van trombose of een embolie.

Het risico staat gelijk aan het risico van de Diana 35 pil. Deze pil is al jaren niet meer verkrijgbaar in Frankrijk en dat zet je toch wel aan het denken…

 

Ik wil jullie hiermee niet afschrikken of bang maken, alleen op de hoogte stellen dat het dus niet altijd goed hoeft te gaan. Ik dacht ‘dat gebeurt mij toch niet’! Zo zie je maar weer, het kan iedereen overkomen. Als je op zoek bent naar een anticonceptie zorg er dan voor dat je eerst een goed gesprek met je huisarts/gynaecoloog aangaat voordat je ergens aan begint. Zij kunnen jou het beste adviseren en informeren over de vormen van anticonceptie en wat het beste bij jou past.

 

Wist jij dat je zo’n verhoogd risico op trombose hebt bij het gebruik van de NuvaRing?

 

Veel liefs,

Handtekening Charlotte

You may also like

Leave a Reply

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit:
Meer in Persoonlijk
Lovely Pictures #1 | Januari, I love you!
Lovely Pictures #1 | Januari, I love you!

Eindelijk hebben we alle verjaar- en feestdagen gehad ;-) Man, wat een drukte in december! Maar nu is het januari...

Sluiten